flavicon penseel

De Nieuwe Vermeer

Op 19 februari ging de aflevering van De Nieuwe Vermeer van Omroep Max over het verdwenen straatje van Johannes Vermeer. Dit zogenaamde tweede straatje van Vermeer beeldde ‘enige huizen in Delft’ uit. Delft, de stad die vaak in mijn schilderijen terugkomt. Een eigen invulling geven aan dit schilderij voor de vrije categorie, lag helemaal in mijn straatje. 

nieuwe vermeer banner
flavicon penseel

De Nieuwe Vermeer in Delft

In de uitzendingen van De Nieuwe Vermeer waren lang niet alle kunstwerken uit de vrije categorie te zien. Daarom organiseren het Prinsenhofmuseum, het Vermeer Centrum, bewoners en ondernemers van Delft een expositie door de hele binnenstad. Van 20 maart tot en met 7 mei zijn kunstwerken uit de vrije categorie te zien in het Vermeer Centrum, etalages en achter de ramen van woonhuizen. Ook mijn schilderij is te zien. Je kunt het bewonderen in de etalage van Groene Vingers aan de Burgwal 23. Kom dus naar Delft, want er zijn zo veel mooie inzendingen gemaakt voor de vrije categorie! Die verdienen het om bekeken te worden. Daarnaast is een dagje Delft sowieso de moeite waard.

Een plattegrond met de straten waarin kunstwerken te zien zijn vind je hier.

de nieuwe vermeer, het tweede straatje
flavicon penseel

Geïnspireerd door Vermeer

Schilders van Delft, zoals Vermeer en De Hooch, zijn mijn directe inspiratie voor de schilderijen van Delft die ik maak. Daarnaast zijn hun schildertechnieken, gebruik van perspectief en licht een groot voorbeeld. Daarom heb ik een inzending gemaakt voor de vrije categorie van de nieuwe Vermeer. Dit schilderij werd uitgekozen voor de opnames, maar was helaas niet te zien in de uitzending van De Nieuwe Vermeer.

Hoe de klassieke schilders van Delft mij inspireren kun je lezen in het boek Stadsgezichten Schilderen dat ik heb geschreven. Het is een goede inspiratiebron als je zelf een stadsgezicht wilt schilderen.

flavicon penseel

Waar gaat mijn schilderij over?

Ik heb mij laten inspireren door de vraag of Johannes Vermeer en Anthony van Leeuwenhoek elkaar gekend hebben. Ze zijn slechts een paar dagen na elkaar gedoopt in dezelfde kerk en woonden ook niet ver bij elkaar vandaan. Maar hard bewijs is er niet.

In dit filmpje vertel ik je meer over mijn inspiratie en je volgt het maakproces. Zo kun je toch nog een beetje met mij meekijken.

Stadsgezichten van Delft

Ik ben onder andere geïnspireerd door meesters uit de oude Nederlandse schilderkunst. De inspiratie voor de stadsgezichten van Delft is ontstaan na een bezoek aan de tentoonstelling van Pieter de Hoogh in Museum Het Prinsenhof. Dat was eind 2019. Maar ook Johannes Vermeer en Pieter Houckgeest spelen een belangrijke rol.

Delft heeft ontelbaar veel mooie plekken die ik graag schilder. Vooral het gebied rond de Oude Kerk, St Agathaplein en de Oude Delft biedt veel inspiratie. Maar ook de Beestenmarkt staat al op een aantal schilderijen van Delft afgebeeld. Je kunt mijn schilderijen bekijken in de online galerie.

Als je mijn stadsgezichten bekijkt, zal het je opvallen dat ik van straten en stenen houd. In combinatie met contrasten tussen licht en schaduw geven ze de verhalen in mijn schilderijen sfeer. Daarnaast zie je vaak weerspiegelingen terugkomen. Bijvoorbeeld in het water van de grachten van Delft. Bovendien zijn veel schilderijen gebaseerd op momenten uit mijn persoonlijke leven. Al dan niet symbolisch weergegeven. Voor alle plekken uit mijn schilderijen geldt in ieder geval dat ik er persoonlijk geweest ben. Voor mijn Delftse stadgezichten is dat niet zo heel moeilijk. Ik woon vlak bij Delft en bezoek de stad regelmatig.

Wat is ‘de nieuwe Vermeer’?

De Nieuwe Vermeer is een programma waarin 6 verdwenen schilderijen van Johannes Vermeer gereconstrueerd worden. Deze schilderijen zijn in de loop van de tijd verloren gegaan of gestolen, maar we weten dat ze bestaan hebben. Een aantal kunstenaars zullen proberen in de huid van Vermeer te kruipen om de verdwenen schilderijen te benaderen. Daarnaast is heel creatief Nederland gevraagd om na te denken over de invulling van de verdwenen schilderijen. Alles mag: van realistisch tot abstract, van linnen tot karton en van olieverf tot plastic; mits het in de geest van Vermeer is. Dit is de vrije categorie.

De kunstwerken uit de vrije categorie in Delft zien?

In de uitzendingen van De Nieuwe Vermeer zijn lang niet alle kunstwerken uit de vrije categorie te zien. Daarom organiseren het Prinsenhofmuseum, het Vermeer Centrum, bewoners en ondernemers van Delft een expositie door de hele binnenstad. Van 20 maart tot en met 7 mei zijn kunstwerken uit de vrije categorie te zien zijn in het Vermeer Centrum, etalages en achter de ramen van woonhuizen. Ook mijn schilderij is te zien. Je kunt het bekijken in de etalage van Groene Vingers aan de Burgwal 23. Kom dus naar Delft, want er zijn zo veel mooie inzendingen gemaakt voor de vrije categorie! Die verdienen het om bekeken te worden. Daarnaast is een dagje Delft sowieso de moeite waard.

Een plattegrond met de straten waarin kunstwerken te zien zijn vind je hier.