flavicon penseel

Schilderijen

Ben je zoek naar realistische schilderijen?

Wanneer je realistische schilderijen zoekt, ben je op de goede website. Mijn naam is Roos van der Meijden en ik schilder realistische stadsgezichten en interieurs. Mijn schilderijen zijn altijd herkenbaar en gedetailleerd. Je ziet en voelt de sfeer van het stadsgezicht meteen. Herken jij de plekken van de schilderijen hieronder?

Bekijk alle schilderijen in de online galerie.

De schilderijen in het echt bekijken?

Veel van mijn schilderijen van stadsgezichten zijn te zien bij galeries in heel Nederland. Wanneer schilderijen in een expositie te zien zijn, wordt dat in deze online galerie bij het betreffende schilderij vermeld. Op de pagina Exposities is een overzicht te zien van alle exposities en beurzen waar nu en de komende tijd werk van mij te zien is.

Nieuwsbrief

Vind je het leuk om uitnodigingen te ontvangen voor de exposities? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Ongeveer 10 keer per jaar krijg je dan een e-mail van mij. Hierin lees je niet alleen het laatste expositie nieuws, maar zie je als eerste de nieuwe schilderijen en lees je interessante  en leuke achtergrondinformatie.

flavicon penseel

Hoe lang doe ik over een schilderij?

Een van de vragen die ik vraag krijg is: hoe lang doe je over het maken van een schilderij? Een bekende Nederlandse schilder antwoorde daarop ooit eens: mijn hele leven. Daarmee wilde hij vooral duidelijk maken dat de kennis en kunde die je nu gebruikt om een schilderij te maken, voort komt uit de ervaring die je in de loop van de tijd hebt opgedaan.

Wanneer je kijkt naar het aantal uren dat ik besteed aan een stadsgezicht  dan hangt dat natuurlijk samen met het formaat van het schilderij. Maar over het algemeen kan je wel zeggen dat het maken van realistische schilderijen een geduld werkje is. In een doek van 80×80 cm zitten vaak 70 tot 90 werkuren. Daarbij reken ik vanaf de allereerste opzet van de tekening tot aan de laatste verfstreek.

De begin van een schilderij

Ieder schilderij begint met een idee. Dit idee ontstaat vaak op plekken waar ik ben. Soms ga ik speciaal op pad om een plek te bezoeken waarvan ik denk dat die inspiratie kan geven. Soms overkomt het me ook op momenten waarop ik er niet op voorbereid ben. Op zo’n moment maak ik snel een foto met mijn telefoon en probeer zo veel mogelijk informatie in mijn hoofd op te slaan. Wanneer ik de mogelijkheid heb, maak ik het liefst ook schetsen op de locatie. In een foto kan ik snel architectonische details vast leggen, maar voor informatie over kleur en sfeer ga ik liever uit van mijn eigen aantekeningen. Die zijn voor mij op een foto namelijk veel minder goed te vangen.

schilderijen van Roos van der Meijden

De opbouw van een schilderij

Voordat ik ga schilderen, zet ik eerst de tekening op het doek. Dit doe ik met een paars potlood. Vervolgens krijgt het schilderij een paarse grondverf. Dit wordt de onderschildering genoemd. In de onderschildering geef ik de verschillen tussen lichte en donkere delen in het schilderij aan. Meer nog dan de tekening helpt dit om te zien of de compositie naar mijn zin is. De paarse kleur lijkt misschien heel heftig, maar in het uiteindelijke resultaat is het een kleur die wegvalt in het onderwerp, maar toch net een mooie gloed geeft aan de kleuren.

Als de onderschildering droog is, dan krijgt het schilderij zijn echte kleuren. In deze tweede laag verf bevatten mijn schilderijen nog weinig details. Die details worden pas aangebracht als zowel de licht-donker verschillen en de basis kleuren naar mijn zin zijn. Uiteindelijk zijn die contrasten en basis kleuren namelijk veel belangrijker voor de eerste indruk van het schilderij dan details. De details bekijk je pas als je dichter bij het schilderij komt. Daarom worden ze pas als laatste aangebracht in de derde en vierde laag verf.

De diepte suggestie uit mijn schilderijen van stadsgezichten ontstaat door het kleurgebruik en de toepassing van perspectief. Om het perspectief goed weer te geven help ik mijzelf door een dun draadje door het doek te trekken. Dit is een trucje dat oude meesters zoals Vermeer al gebruikten. Het draadje komt precies uit het verdwijnpunt van het perspectief. Door het draadje strak te trekken langs bijvoorbeeld een kozijn, kan ik zien of het wel in de goede richting loopt. Als het schilderij klaar is, haal ik het draadje weg en stop het gaatje dicht met een klein puntje verf.

Vernissen van schilderijen

Vernissen van schilderijen zorgt voor een egalere glans en meer diepte in de kleur. Al mijn schilderijen worden voorzien van een afwerking met vernis. Door de lange droogtijd van olieverf, kan een schilderij met deze verf pas na minimaal 6 maanden vernist worden. Het is daardoor voor mij niet altijd mogelijk om te vernissen als een schilderij naar een expositie gaat. Heb je een schilderij gekocht dat nog niet vernist is? Of twijfel je hierover? Dan mag je me altijd benaderen voor een afspraak. Ik vernis het schilderij dan helemaal kosteloos.

Schilderijen van de hoogste kwaliteit

Al mijn schilderijen van stadsgezichten worden met de grootste zorg en vakmanschap gemaakt. Een schilderij moet niet alleen mooi zijn als je het koopt, maar ook mooi blijven. Daarom maak ik alleen gebruik van de allerbeste materialen. Ik maak mijn schilderijen met hoge kwaliteit olieverf of acrylverf. Het inlijsten wordt gedaan door een goede vakman. Om het schilderij in optimale conditie te houden, is het belangrijk om na te denken over de plaats waar het komt te hangen. Schilderijen kunnen slecht tegen temperatuur en vocht verschillen. Hang een schilderij dus niet in direct zonlicht of in de buurt van een radiator of verwarming.

Wanneer spreken we van realisme?

Ik reken mijzelf tot de realisten. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Volgens woordenboek is realisme een richting in de kunst die de werkelijkheid wil weergeven volgens objectieve waarneming. We spreken dus van realisme als de afbeelding op schilderijen overeenkomt met wat we in werkelijkheid zien. De stroming ontstond in de 19e eeuw  als reactie op de romantische schilderkunst. Kunstenaars wilden weer het werkelijke (dus realistische) leven weergeven. Toch is een realistisch schilderij vaak veel meer dan een directe weergave van die werkelijkheid. Een schilder vertelt zijn of haar persoonlijke verhaal, brengt een emotie en laat je als kijker de bijzonderheid van het gewone zien.

Hedendaags realisme

De tijdgeest is sinds de 19e eeuw enorm veranderd. Ook zijn er vele abstractere kunststromingen voorbij gekomen. Toch is er nog steeds veel waardering voor realistische kunst. In Nederland en daarbuiten zijn er veel schilders die zich net als ik met vakmanschap wijden aan deze prachtige vorm van kunst. Het gaat daarbij niet meer altijd om de rauwe weergave van de realiteit. Toch blijft de herkenbare weergave van de wereld om ons heen centraal staan. Er bestaat daarbij een vooroordeel dat realisten heel gedetailleerd schilderen. Dit is zeker niet altijd het geval. Er zijn veel schilders die met een lossere techniek toch heel realistisch werk maken. Ook in mijn schilderijen is de kwaststreek vaak nog duidelijk te onderscheiden.

Wil je zelf schilderijen maken?

Naast het maken van realistische schilderijen geef ik schilderlessen en workshops aan volwassenen. In deze lessen staat het overdragen van kennis en de passie voor het schilderen centraal. Voor informatie hier over verwijs ik je graag naar de website www.figuratiefschilderen.nl